Twee werelden in één land.
Als je Zuid-Afrika bezoekt merk je direct dat je ander behandeld wordt en dat is niet omdat je een toerist bent. Nee, het heeft allemaal met je huidskleur te maken. Je bent namelijk blank!
Dat komt allemaall door vele, vele jaren geleden wanneer de westerse blanken de boeren waren en de zwarte bevolking gebruikte. Ze moesten hard werken en kregen maar weinig betaald. Maar sinds ongeveer 17 jaar is er de apartheid, dit betekende voor de zwarte bevolking dat ze evenveel waren dan de blanken. Maar je voelt en ziet nogsteeds dat er een verschil is.
Uitgaansleven:
Ik heb de kans gekregen om samen met enkele zwarte vrienden uit te gaan in de sloppenwijken van Paarl. Een onvergetelijke avond! Ik was de enigste blanke op het feest en was een kleine attractie :D. Ik was namelijk één van de eerste blanke daar ooit geweest. Wat ik daar beleefde was een avond van sociale, open mensen die uitbundig met elkaar dansen, allemaal door elkaar. Een beetje vergelijkbaar als het uitgaansleven in België.
Wanneer je naar een feest gaat van blanken jongeren zul je lachen, héél hard lachen want dit lijkt helemaal niet op een feest met zwarte. 'Langearm' heeft het dansgenre, onbekend in de oren? Walsen wordt het bij ons genoemd. Walsen op hedendaagse dance-muziek. En op ogenblikken lijkt het meer op een scene uit de films High School Musical. Wat je ook opmerkt is dat ze veel minder open zijn, verlegen tegenover andere. Wat je helemaal niet hebt bij de zwarte bevolking.
Enkele dansnummers waar blanke jongeren wild op gaan:
- Anders Fernette - Hungry Eyes
- Kurt Darren - Die Beste Medisyne
- Gerhard Steyn - Diamante Vir Jou
- Monique & Snotkop - Ek Val Vir Jou
- Fredi Nest - Dronkverliefverslaafaanjou
Geloof:
Er zal misschien een glimlach komen maar ik ben de afgelopen 2 weken naar misdiensten geweest. Maar die zijn helemaal niet te vergelijken met die in België. Dansen en zingen daar begint het mee en daar eindigt het ook mee. Maar ook hier zie je weer een verschil tussen zwart en blank. Mijn eerste dienst was bij de zwarte bevolking, een ope en uitbundige dienst met mensen die zich helemaal geven voor Jezus en God. Een tussentijdse genezing van een kreupelige en een korte preek die ging over de Bijbel en Jezus.
De 2e dienst was bij blanke jongeren in Stellenbosh. Daar begon het ook met zingen en dansen maar daarna begon de priester te preken. Preken dat, raar maar waar, op iets sloeg! Metverwijzingen op de hededaagse technologie en financiële situaties. Het ging dus meer over de realiteit dan over Jezus.
Werkwereld:
Het komt erop neer dat als je blank bent altijd gelijk hebt, meer kans maakt op promotie en meer geld verdient. Sinds enkele jaren komen ook meer zwarte aanhogere jobs maar het is hoofdzakelijk blanke personen die de bedrijven runnen.
Schrik niet maar een zwarte arbeider krijgt een loon van 10euro per dag! En daarvoor moet je 8u hard voor werken.
Met verschillende verschillen sluit ik dit verhaal af!